Ίσως έχεις παρατηρήσει, την ώρα που ετοιμάζεσαι να ψήσεις ένα φιλέτο σολομού, ένα λευκό υγρό που βγάζει το ψάρι.

Ίσως έχεις παρατηρήσει, την ώρα που ετοιμάζεσαι να ψήσεις ένα φιλέτο σολομού, ένα λευκό υγρό που βγάζει το ψάρι. Και τότε σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό: μπορείς να το καταναλώσεις άφοβα ή μήπως σημαίνει ότι το ψάρι σου έχει χαλάσει;

Το λευκό αυτό υγρό δεν είναι λίπος, όπως μπορεί να σκεφτείς, αλλά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αλβουμίνη. Όταν ο σολομός είναι ωμός υπάρχει σε υγρή μορφή, αλλά κατά το ψήσιμο γίνεται ημίρρευστη και βγαίνει στην επιφάνεια κάπως σαν γλίτσα.

Κάθε φιλέτο σολομού περιέχει αλβουμίνη, ωστόσο μπορείς κάπως να περιορίσεις την εμφάνισή της αν ψήσεις το ψάρι σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο. Αν σοτάρεις σολομό (ή κάποιο άλλο ψάρι), τοποθέτησέ το στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω, ώστε το δέρμα να λειτουργήσει ως ένας προστατευτικός φραγμός ανάμεσα στο ψάρι και τη θερμότητα του σκεύους. Σε περίπτωση που σκοπεύεις να αφαιρέσεις την πέτσα, τηγάνισε το ψάρι μαζί της για το 90% του χρόνου μαγειρέματος, σβήσε τη φωτιά και στη συνέχεια αφαίρεσέ την και συνέχισε το τηγάνισμα.

Τέλος, προσπάθησε να μην παραψήσεις το σολομό σου. Και για να περιορίσεις την αλβουμίνη και για να μη σου στεγνώσει. Πώς θα καταλάβεις ότι έχει γίνει; Αν η σάρκα του χωρίζεται εύκολα όταν τη σπρώχνεις με ένα πιρούνι.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Μαγείρεψε σωστά τις φακές σε 5 απλά βήματα

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος. Επιπλέον, μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες, αρκεί να τις μαγειρέψεις σωστά.
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Ταξίδι στην Ινδονησία με noodle κοτόσουπα λαχανικών

Παρόλο που στην ελληνική κουζίνα έχουμε συνδέσει τις σούπες με το να είναι κάποιος άρρωστος ή έστω αδιάθετος, η αλήθεια είναι ότι λίγα φαγητά προσφέρουν το comfort εφέ που αναζητάς τα κρύα βράδια όσο μια ωραία και γευστική σούπα.
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
empty alt

Γεμιστές μελιτζάνες αλλιώς… με κριθαράκι

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό...
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top