Ίσως έχεις παρατηρήσει, την ώρα που ετοιμάζεσαι να ψήσεις ένα φιλέτο σολομού, ένα λευκό υγρό που βγάζει το ψάρι.

Ίσως έχεις παρατηρήσει, την ώρα που ετοιμάζεσαι να ψήσεις ένα φιλέτο σολομού, ένα λευκό υγρό που βγάζει το ψάρι. Και τότε σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό: μπορείς να το καταναλώσεις άφοβα ή μήπως σημαίνει ότι το ψάρι σου έχει χαλάσει;

Το λευκό αυτό υγρό δεν είναι λίπος, όπως μπορεί να σκεφτείς, αλλά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αλβουμίνη. Όταν ο σολομός είναι ωμός υπάρχει σε υγρή μορφή, αλλά κατά το ψήσιμο γίνεται ημίρρευστη και βγαίνει στην επιφάνεια κάπως σαν γλίτσα.

Κάθε φιλέτο σολομού περιέχει αλβουμίνη, ωστόσο μπορείς κάπως να περιορίσεις την εμφάνισή της αν ψήσεις το ψάρι σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο. Αν σοτάρεις σολομό (ή κάποιο άλλο ψάρι), τοποθέτησέ το στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω, ώστε το δέρμα να λειτουργήσει ως ένας προστατευτικός φραγμός ανάμεσα στο ψάρι και τη θερμότητα του σκεύους. Σε περίπτωση που σκοπεύεις να αφαιρέσεις την πέτσα, τηγάνισε το ψάρι μαζί της για το 90% του χρόνου μαγειρέματος, σβήσε τη φωτιά και στη συνέχεια αφαίρεσέ την και συνέχισε το τηγάνισμα.

Τέλος, προσπάθησε να μην παραψήσεις το σολομό σου. Και για να περιορίσεις την αλβουμίνη και για να μη σου στεγνώσει. Πώς θα καταλάβεις ότι έχει γίνει; Αν η σάρκα του χωρίζεται εύκολα όταν τη σπρώχνεις με ένα πιρούνι.

empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε. Η κουζίνα μου μπορεί να οριστεί ως απόρροια μιας σκέψης που προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της μαγειρικής τέχνης στη βαθιά συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων.
empty alt

Ο φούρνος της κυρά-Μηλιάς

Στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη – απ’ όπου ξεκίνησε το 1821 η επανάσταση στη Μάνη – βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κρέμεται η σημαία της Μάνης (σ’ άσπρο φόντο ένας τετραγωνικός μπλε σταυρός με το σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος, ταν […]
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Σάντουιτς με τόνο (άριστα)!

Λάτρεις του τόνου γνωρίστε το απόλυτο σάντουιτς για εσάς. Ξεχάστε το ότι το ψάρι δεν πάει με τυρί και με τη σωστή ποσότητα από τυρί Cheddar, και ένα ζευγάρι καλές φέτες ντομάτας, αυτή η εκδοχή θα ενθουσιάσει κι όσους δεν βάζουν ψάρι στο στόμα τους.
empty alt

Νόστιμο μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη

Και το μόνο που θα λείπει από αυτή την απολαυστική συνταγή θα είναι μόνο η γλουτένη
empty alt

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]

Back To Top