Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.


Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν. Πράγματι, η ζελατίνη είναι μια μορφή κολλαγόνου που προέρχεται από ζωικούς ιστούς. Είναι αυτή που, στη φυσική μορφή της στα κόκαλα, το κρέας και τους χόνδρους, δίνει σε μια κρεατόσουπα ή ένα ζωμό κρέατος τη χαρακτηριστική, πηχτή υφή τους.

Η τυποποιημένη ζελατίνη του εμπορίου δεν θυμίζει φυσικά κρέας στη γεύση ή τη μυρωδιά της, αλλά επίσης πήζει τα μείγματα στα οποία προστίθεται. Γι’ αυτό υπάρχει σε ένα τεράστιο πλήθος προϊόντων: όπως στα μαρσμάλοους, την κρέμα της πανακότα και φυσικά στα ζελεδάκια φρούτων.

Πίσω από τη χρήση της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη. Καταρχάς, η ζελατίνη που αγοράζεις σε διάφανα φύλλα ή σε σκόνη διαλύεται σε κρύο νερό και αν χρησιμοποιήσεις τη σκόνη, καλό είναι να την πασπαλίσεις ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια του υγρού.

Στη συνέχεια, προσθέτεις το διάλυμα ζελατίνης σε ζεστό υγρό, που βοηθάει τα μόρια κολλαγόνου να χαλαρώσουν και να απλωθούν. Μόνο τότε μπορείς να μεταφέρεις το μείγμα σου στο ψυγείο και να το αφήσεις εκεί για τέσσερις ώρες και πάνω (ιδανικά, για μία ολόκληρη νύχτα!). Στην ψύξη, τα μόρια ζελατίνης ενώνονται ξανά και μετατρέπουν το υγρό σε ένα μαλακό και διάφανο στερεό μείγμα ή αλλιώς σε ζελέ.

Η ζελατίνη είναι τόσο μαγική, που αρκεί ένα φακελάκι σε σκόνη για να έχεις δύο φλιτζάνια υγρού που μετά θα στερεοποιηθεί. Μη φοβηθείς λοιπόν να τη βάλεις στην κουζίνα σου, γιατί θα ανοίξει νέες προοπτικές στη μαγειρική σου.

empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

Μπορείς να ρίξεις στα κάρβουνα μια κατεψυγμένη μπριζόλα;

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.
empty alt

10 tips για να φτιάξεις το νοστιμότερο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις...
empty alt

Η πιο εύκολη «μηλόπιτα» που θα φτιάξεις ποτέ

Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…
empty alt

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top