Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

0     

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

12143849.tif

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.

Και αυτά τα καραμελωμένα κομμάτια είναι αληθινός θησαυρός. Είτε σοτάρεις κρεμμύδια είτε άλλα αρωματικά είτε κρέας, κρύβουν περίπλοκες γεύσεις που θα εμπλουτίσουν το πιάτο σου.

Για να ντεγκλασάρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σχεδόν οποιοδήποτε υγρό, όπως κρασί, ξίδι, μπίρα, μηλίτη, χυμό φρούτων, ακόμα και νερό, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει επιπλέον γεύση. Η διαδικασία είναι απλή:

Αν ένα μέρος των υλικών σου αρχίσει να κολλάει στο τηγάνι ή την κατσαρόλα, χωρίς να χαμηλώσεις καθόλου τη φωτιά προσθέτεις το υγρό της επιλογής σου, το οποίο αμέσως αρχίζει να αφρίζει. (Αν ντεγκλασάρεις κρέας, καλό είναι προηγουμένως να μεταφέρεις το κομμάτι σε ένα ξεχωριστό σκεύος.)

Ενώ το υγρό αφρίζει, ξύνεις τη βάση της κατσαρόλας με ένα κουτάλι, βοηθώντας τα καραμελωμένα υλικά να απελευθερωθούν και αφήνεις το υγρό να εξατμιστεί ελαφρώς, ώστε να σου δώσει πιο συμπυκνωμένη γεύση. Αυτό είναι! Πλέον ξέρεις κι εσύ να ντεγκλασάρεις.