Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».


Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό». Άλλωστε όλα από το στομάχι δεν ξεκινούν;

Ζυγός
Όταν η κατάσταση απαιτεί λεπτούς και λογικούς χειρισμούς, ένας Ζυγός αναλαμβάνει πάντα να τη σώσει. Πώς μεταφράζεται αυτό στη μαγειρική; Τώρα καλείσαι να πειραματιστείς με μικρές αλλαγές στις συνταγές σου, οι οποίες όμως θα είναι βάσιμες και δεν θα απορρέουν μόνο από τη φαντασία σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να αντικαταστήσεις τον κιμά με λουκάνικο σε μια τορτίγια ή να συνοδεύσεις ένα φιλέτο κοτόπουλου με μια σάλτσα από πιπεριές και κάπαρη, αντί για τις κλασικές πατάτες.

Σκορπιός
Ο Οκτώβριος γίνεται αφετηρία για ριζικές αλλαγές, που θα σε κάνουν να αισθανθείς πως ό,τι ποθείς βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής. Αυτές οι αλλαγές όμως απαιτούν σκληρή προσπάθεια από την πλευρά σου και όπως γνωρίζεις καλά, πριν από κάθε αγώνα χρειάζεσαι ένα φλιτζάνι καφέ ή μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης – βλέπε ένα ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο. Με τη βοήθεια λοιπόν της καφεΐνης και της πρωτεΐνης, αυτόν το μήνα θα γεμίσεις τις αποθήκες της ενέργειάς σου και θα είσαι έτοιμος να κάνεις θαύματα!

t_steak
Τοξότης
Τον Οκτώβριο καλείσαι να ισορροπήσεις την παρόρμησή σου να γυρίσεις τη Γη με την κατανόηση ότι μπορείς να φέρεις κάθε γωνιά της στο σπίτι σου, χωρίς καν να διασχίσεις το κατώφλι του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που θα είσαι εξαιρετικά πολυάσχολος, θα δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο για ταξίδια, αλλά μπορείς να γίνεις ένας πολίτης του κόσμου μέσα από το φαγητό. Αυτό μπορεί να σημαίνει να οργανώσεις ένα multi culti δείπνο για φίλους ή να χρησιμοποιήσεις ό,τι υπάρχει στην κουζίνα σου, μαζί με σάλτσα σόγιας, για να φτιάξεις ένα stir-fry που θα είναι η επιτομή της cucina povera αλά κινεζικά.

Αιγόκερως
Γύρω στις 17 του μήνα η ηλιακή έκλειψη θα σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές στην προσωπική ή επαγγελματική ζωή σου, που εσύ θα αντιμετωπίσεις με παροιμοιώδη ψυχραιμία – άλλωστε φημίζεσαι για την προσαρμοστικότητά σου σε καταστάσεις. Στη μαγειρική σου θα είσαι εξίσου ευέλικτος και θα αναρωτηθείς: τι μπορώ να αλλάξω χωρίς να ξεφύγω πολύ από το τελικό αποτέλεσμα; Μπορείς, για παράδειγμα, να δοκιμάσεις να φτιάξεις πένες με το γαλλικό τυρί μορμπιέ, μόνο για μυημένους, σε μια σάλτσα στην οποία θα προσθέσεις λίγο νερό στο οποίο έχεις βράσει τα ζυμαρικά (ένας κανόνας απαράβατος ακόμα και για έναν τολμηρό Αιγόκερω). Με τους πειραματισμούς, αυτόν το μήνα θα δημιουργήσεις το δικό σου Τσελεμεντέ!

Υδροχόος
Τον Οκτώβριο θα κληθείς να αναθεωρήσεις τις μακροχρόνιες σχέσεις και σκέψεις σου, εμπειρία επώδυνη, η οποία όμως μακροπρόθεσμα θα σου βγει σε καλό. Θα αναθεωρήσεις επίσης τις αξίες σου σε σχέση με τη διατροφή. Θα αναρωτηθείς, για παράδειγμα: μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσω να τρώω λιγότερο κρέας; Μήπως να αρχίσω να επιλέγω, όσο το δυνατόν, περισσότερα τοπικά και βιολογικά προϊόντα, που επιβαρύνουν λιγότερο τη φύση; Σκέψου ότι το 40% των εκπομπών μεθανίου παγκοσμίως (ένα αέριο 20πλάσια πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη) προέρχεται από εργοστάσια μαζικής εκτροφής ζώων, όπου μάλιστα τα αμνοερίφια ζουν κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες.

farm fresh vegetables on table
Ιχθύς
Η κοινωνικότητά σου θα απογειωθεί τον Οκτώβριο, αν και γενικά δεν είσαι το party animal του ζωδιακού κύκλου. Τώρα λοιπόν είναι η καλύτερη εποχή να φτιάξεις μια μεγάλη κατσαρόλα μακαρόνια, να ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί και να απολαύσεις την παρέα των φίλων σου ή, έστω, του συντρόφου σου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν σημασία για εσένα οι περίτεχνες και εξεζητημένες συνταγές αλλά το απλό, ταπεινό φαγητό που φτιάχνεται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες κατευνάζοντας το στομάχι και το πνεύμα.

Κριός
Οι εκλείψεις του μήνα θα σε αποσυντονίσουν, θα τεντώσουν τα νεύρα σου και θα σε κάνουν να ακονίζεις τα κέρατά σου για οποιονδήποτε θα έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο σου. Τώρα, λοιπόν, χρειάζεσαι τροφές αγχολυτικές, που ρίχνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, για να το πούμε επιστημονικά. Θέλεις ξηρούς καρπούς και σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και κέιλ, λιπαρά ψάρια όπως σολομό και τροφές ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι. Θα εκπλαγείς από το πόσο μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση η περιβόητη υγιεινή διατροφή.

brown_rice
Ταύρος
Εποχή εσοδείας για τον Ταύρο, που σε ξεμυαλίζει σαν μια δεύτερη άνοιξη μέσα στο χρόνο. Για να την εκμεταλλευτείς τι θα έλεγες, ενάντια στην ατμόσφαιρα παρακμής που επικρατεί το φθινόπωρο, να φτιάξεις μια σαλάτα με βρώσιμα άνθη (εδώ θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες για την όμορφη αυτή τάση η οποία όμως εγκυμονεί και κινδύνους); Αν δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα να μασουλήσεις λουλούδια, μπορείς να κόψεις μια κολοκύθα και να τσιμπολογήσεις τους σπόρους της ή να μαζέψεις μήλα και να φτιάξεις μια ωραία μηλόπιτα. Οτιδήποτε σου ανοίγει την όρεξη είναι δεκτό, αρκεί να σου επιτρέψει να δρέψεις τους καρπούς της εποχής.

Δίδυμοι
Καθώς, ως γνωστόν, είσαι το ζώδιο με τα περισσότερα πρόσωπα, ένα πιάτο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα γούστα σου, αλλά θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα. Αυτό μπορεί να σημαίνει να δοκιμάσεις όλες τις γεύσεις που περιέχει ένα κουτί με σοκολατάκια, να πειραματιστείς με τέσσερα διαφορετικά μπαχαρικά για το ίδιο κρέας, να φτιάξεις μια γλυκιά τάρτα σε διάφορες εκδοχές, μία για κάθε φρούτο εποχής, ή να γευτείς διάφορες ετικέτες κρασιού. Μέσα από τον πειραματισμό, αυτόν το μήνα, θα αποφασίσεις ποια μενού και ποια ποτά σού ταιριάζουν περισσότερο. Τώρα είναι η ευκαιρία σου.

box_chocolates
Καρκίνος
Τον Οκτώβριο θα ανακαλύψεις νέες πηγές έμπνευσης και δημιουργίας, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Σκέψου τον εαυτό σου κάπως σαν ένα ζαχαροπλάστη που καλείται να δουλέψει με έτοιμα μείγματα, παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να φτιάξει μικρά αριστουργήματα. Άλλωστε όλοι μας δεν πρέπει να κάνουμε τις αλχημείες μας σε περιόδους κρίσης; Στην πράξη, ίσως επινοήσεις νέες συνταγές με αφορμή, ας πούμε, μια τροφική αλλεργία σου που έχει περιορίσει σημαντικά το μενού σου. Ίσως κληθείς να παραθέσεις ένα μεγάλο δείπνο σε μια περίοδο που ακολουθείς δίαιτα και καλείσαι να υπακούσεις σε αυστηρούς κανόνες. Ή ίσως, ένα βράδυ που θα γυρίσεις εξαντλημένος από τη δουλειά, να ανακαλύψεις ότι στην κουζίνα σου υπάρχουν ελάχιστα  υλικά, παρ’ όλα αυτά πετύχεις να δημιουργήσεις με αυτά ένα θαυμάσιο δείπνο.

Λέων
Μετά από ένα αρκετά μοναχικό καλοκαίρι, επιτέλους έχεις ξανά γύρω σου ανθρώπους που σε θαυμάζουν και ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου. Πώς όμως θα κρατήσεις κοντά τους αυλικούς σου; Αν δεν έχεις να τους προσφέρεις βασίλεια, φτιάξε τους ένα ωραίο δείπνο. Όσο περισσότερο ενδιαφέρον δείξεις για τις ανάγκες τους, τόσο το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να πίνουν κρασί στο όνομά σου. Προτιμούν το κρέας; Ετοίμασε ένα ωραίο φιλέτο που θα συνοδεύσεις με σάλτσα μήλου. Είναι χορτοφάγοι; Φτιάξε μια εντυπωσιακή σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ρόδι και κρέμα μπαλσάμικο. Το ζητούμενο είναι να σερβίρεις ένα πιάτο αξιομνημόνευτο, ώστε να ανυπομονούν για την επόμενη φορά που θα τους κάνεις το τραπέζι.

 

 

SONY DSC

Παρθένος
Ήρθε η στιγμή να κάνεις χώρο στην κουζίνα σου για νέες συγκινήσεις. Ακολούθησε τις συμβουλές που θα βρεις εδώ και οι οποίες ταιριάζουν ιδιαίτερα στο οργανωτικό πνεύμα σου. Συγκέντρωσε προμήθειες για το χειμώνα, γεμίζοντας τα ντουλάπια και το ψυγείο σου με τροφές που διατηρούνται για αρκετό καιρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές, διαφορετικές συνταγές, όπως καταψυγμένα λαχανικά, λαχανικά σε κονσέρβα, ζυμαρικά και όσπρια. Κράτα λίγο χώρο και για εποχιακά προϊόντα, που θα κάνουν πιο νόστιμη τη νέα εποχή – βλέπε μήλα, αχλάδια, κάστανα και κολοκύθες. Θα δεις την κουζίνα σου και το φθινόπωρο με άλλη, ανανεωμένη ματιά.

empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Οι βασικοί κανόνες για να φτιάξεις ένα ζωμό

Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει […]
empty alt

Πώς θα μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που έχει πετρώσει

Η καστανή ζάχαρη πετρώνει εύκολα όταν μένει κλεισμένη για καιρό σε ένα δοχείο στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να τη χρησιμοποιήσεις όταν θελήσεις να την προσθέσεις σε ένα γλυκό ή ακόμα και στον καφέ σου.
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Τηγανίτες με μπανάνα

Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
empty alt

Ντομάτες γεμιστές με μοτσαρέλα και βασιλικό

Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το μπορς και πώς να το φτιάξεις

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν...
empty alt

Ψημένα, τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια

Τα ρεβίθια γίνονται εξαιρετικά τραγανά στον φούρνο και φτιάχνουν το τέλειο, εθιστικό σνακ. Πολύ πολύ καλύτερο μάλιστα από το να ενδώσετε σε πατατάκια! Βεβαιωθείτε ότι τα ρεβίθια σας είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο φούρνο και θα παραμείνουν επίσης τραγανά καθώς κρυώνουν! ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ […]
Back To Top