Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά. Κι αυτό γιατί, πράγματι, το συγκεκριμένο μπαχαρικό (που συχνά δεν ξέρουμε πού ακριβώς να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας) χωρίζεται σε τρεις γενικές κατηγορίες.

Ας δούμε λοιπόν τα είδη της πάπρικας και μερικές από τις χρήσεις τους στη μαγειρική μας.

Γλυκιά πάπρικα: Είναι ένα μπαχαρικό με ήπια, ελαφρώς γλυκιά (προφανώς) και ευέλικτη γεύση, που δεν κάνει το φαγητό πιο πικάντικο. Μερικές μόνο από τις χρήσεις της; Σε πατατοσαλάτες, γεμιστά αυγά, ψητές φτερούγες κοτόπουλου ή γαρίδες με κόκκινη σάλτσα.

Καπνιστή: Παρόλο που μπορεί να έχουμε συνδέσει την πάπρικα με την Ουγγαρία, η συγκεκριμένη λέγεται και πάπρικα Ισπανίας. Δίνει σε κάθε πιάτο μια καπνιστή (φυσικά) αλλά και γήινη διάσταση στη γεύση. Η καπνιστή πάπρικα κυκλοφορεί, με τη σειρά της, σε ήπιες, μέτριες και πικάντικες εκδοχές. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πιάτα ισπανικής και μεξικανικής κουζίνας, π.χ. παέγια, enchiladas και στο ισπανικό λουκάνικο τσορίθο.

Πικάντικη: Η πλέον αντιπροσωπευτική πάπρικα της Ουγγαρίας, βασικό συστατικό της σούπας γκούλας, δίνει καυτερή γεύση στο φαγητό. Ταιριάζει, μεταξύ άλλων, στο κουνουπίδι με κόκκινη σάλτσα και στα χοιρινά παϊδάκια.

empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε. Η κουζίνα μου μπορεί να οριστεί ως απόρροια μιας σκέψης που προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της μαγειρικής τέχνης στη βαθιά συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων.
empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Μακαρόνια με κιμά… στον φούρνο

Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

Dirt Cake – ένα νόστιμο κι εύκολο-Oreo κέικ

Το Dirt Cake μπορεί να μην ακούγεται ορεκτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι το πιο εύκολο και νόστιμο επιδόρπιο.
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
Back To Top