Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τρεις τύποι πάπρικας και πού θα τους χρησιμοποιήσεις

0     

Τρεις τύποι πάπρικας και πού θα τους χρησιμοποιήσεις

paprika

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά. Κι αυτό γιατί, πράγματι, το συγκεκριμένο μπαχαρικό (που συχνά δεν ξέρουμε πού ακριβώς να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας) χωρίζεται σε τρεις γενικές κατηγορίες.

Ας δούμε λοιπόν τα είδη της πάπρικας και μερικές από τις χρήσεις τους στη μαγειρική μας.

Γλυκιά πάπρικα: Είναι ένα μπαχαρικό με ήπια, ελαφρώς γλυκιά (προφανώς) και ευέλικτη γεύση, που δεν κάνει το φαγητό πιο πικάντικο. Μερικές μόνο από τις χρήσεις της; Σε πατατοσαλάτες, γεμιστά αυγά, ψητές φτερούγες κοτόπουλου ή γαρίδες με κόκκινη σάλτσα.

Καπνιστή: Παρόλο που μπορεί να έχουμε συνδέσει την πάπρικα με την Ουγγαρία, η συγκεκριμένη λέγεται και πάπρικα Ισπανίας. Δίνει σε κάθε πιάτο μια καπνιστή (φυσικά) αλλά και γήινη διάσταση στη γεύση. Η καπνιστή πάπρικα κυκλοφορεί, με τη σειρά της, σε ήπιες, μέτριες και πικάντικες εκδοχές. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πιάτα ισπανικής και μεξικανικής κουζίνας, π.χ. παέγια, enchiladas και στο ισπανικό λουκάνικο τσορίθο.

Πικάντικη: Η πλέον αντιπροσωπευτική πάπρικα της Ουγγαρίας, βασικό συστατικό της σούπας γκούλας, δίνει καυτερή γεύση στο φαγητό. Ταιριάζει, μεταξύ άλλων, στο κουνουπίδι με κόκκινη σάλτσα και στα χοιρινά παϊδάκια.