Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

0     

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Σαλάτα ΚριθάριΤο κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών ειδών χοληστερόλης τα οποία ευθύνονται για τις στενώσεις των αρτηριών, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Και έχει και τις μισές θερμίδες από όσες η βρώμη που λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει κατά 7% τόσο την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (την LDL, που αποκαλούμε «κακή» χοληστερίνη) όσο και την μη-HDL χοληστερόλη.Η μη-HDL χοληστερόλη είναι τα επίπεδα χοληστερόλης που προκύπτουν όταν αφαιρέσουμε από την ολική χοληστερόλη την «καλή» (HDL).Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος, μετριούνται η ολική χοληστερόλη (TC), η «καλή» (HDL) και η «κακή» (LDL), αλλά αν παρατηρήσετε τις εξετάσεις σας θα δείτε ότι το άθροισμα της HDL με την LDL είναι μικρότερο από την ολική χοληστερόλη.Αυτό οφείλεται στο ότι στο αίμα κυκλοφορούν και άλλα επιβλαβή λιπίδια, γι’ αυτό και τελευταία οι γιατροί έχουν αρχίσει να αξιολογούν την μη-HDL χοληστερόλη, αντί να περιορίζονται στην LDL.Στη νέα μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το κριθάρι και τα προϊόντα που το περιέχουν ελαττώνει και την LDL και την μη-HDL – και μάλιστα σε ένα ποσοστό εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται με την γενικώς προσεγμένη διατροφή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN), το κριθάρι δρα με τρόπο παρόμοιο με τη βρώμη, καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά περιέχει διπλάσιες πρωτεϊνες και τις μισές θερμίδες από αυτήν – γεγονός που είναι σημαντικό για όσους προσέχουν το σωματικό βάρος τους.

Επιπλέον, και τα δύο είδη δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα μίας διαλυτής φυτικής ίνας που λέγεται βήτα-γλυκάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 3 γραμμάρια αυτής της ίνας την ημέρα (αντιστοιχούν σε 30-40 γραμμάρια κριθαριού ή βρώμης) μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους πληθυσμούς με υψηλό κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακής νόσου, όπως οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά αυξημένα επίπεδα μη-HDL χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βλάντιμιρ Βούκσαν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών & στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Ωστόσο το κριθάρι μπορεί επίσης να ωφελήσει και όσους δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη, διότι έχει διαπιστωθεί πως όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο».