Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

0     

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

butter

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει. Από την άλλη, σου φαίνεται επίφοβο να το αφήσεις για πολλές ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τελικά, πώς διατηρείται καλύτερα το ζωικό βούτυρο;

Δεδομένου ότι αποτελείται κυρίως από λίπος, το ζωικό βούτυρο είναι λιγότερο ευάλωτο στην ανάπτυξη βακτηρίων, κι αυτό αφορά ιδιαίτερα το αλατισμένο λόγω της περιεκτικότητάς του σε νάτριο.

Το αλατισμένο βούτυρο, επομένως, μπορεί να μείνει με ασφάλεια εκτός ψυγείου έως και για δύο εβδομάδες. Όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, γιατί όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα αλλοιώνεται γρηγορότερα.

Όσο για το ανάλατο βούτυρο, το καλύτερο είναι να διατηρείται πάντα στο ψυγείο. Όμως τώρα το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία της κουζίνας ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου, κάνε το ίδιο και με το αλατισμένο.