Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]


Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς ήλιο και οξυγόνο, αλλά όχι χωρίς σοκολάτα;

Η σοκολάτα είναι ο «παίκτης» της διατροφής που αγαπάμε και μισούμε μαζί. Από τη μία διαβάζουμε διαρκώς νέες έρευνες για τις ευεργετικές δράσεις του κακάο στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, από την άλλη καταστροφολογικές προειδοποιήσεις ότι η σοκολάτα προκαλεί εθισμό σαν την ηρωίνη! Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Το σίγουρο είναι ότι οι κόκκοι κακάο λατρεύονται από τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν, για παράδειγμα, οι Μάγιας τους έδιναν ως γαμήλια προίκα. Μέχρι σήμερα η προσφορά σοκολάτας θεωρείται μια χειρονομία αγάπης (βλέπε τους τόνους από σοκολατάκια που χαρίζονται σε κάθε γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου).

Σε έρευνες έχουμε, επίσης, παρατηρήσει ότι ο εγκέφαλός μας αντιδρά σε κάποιες τροφές όπως και με τον εθισμό του σε ναρκωτικές ουσίες: επιμένει να ενδίδει σε αυτές παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών ότι η παχυσαρκία ή η πολλή ζάχαρη ή τα πολλά λιπαρά σκοτώνουν. Όχι τυχαία, αφού ορισμένες τροφές πυροδοτούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση και που απελευθερώνεται και κατά τη χρήση ουσιών.

Καθώς καταναλώνουμε μια ουσία που μας δίνει ευχαρίστηση (ας πούμε, σοκολάτα), ο εγκέφαλός μας τη συνδέει με αυτό το αίσθημα και αρχίζει να την αναζητά. Σε σημείο να παράγει ντοπαμίνη ακόμα και στην εικόνα του αντικείμενου πόθου: Μια μελέτη που έγινε σε ομάδα γυναικών έδειξε ότι ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής απελευθερώνεται στη θέα και μόνο ενός σοκολατένιου μιλκσέικ! Και κάπου εδώ, ο αυτοέλεγχος πηγαίνει περίπατο…

Και άλλες τροφές, όπως είπαμε, προκαλούν αυτή την ορμονική αλλαγή που συνδέεται με τον εθισμό, όμως η σοκολάτα, καθώς περιέχει εκτός από κακάο και ζάχαρη και λιπαρά, απελευθερώνει στον εγκέφαλο και μία ακόμα ουσία, τις εγκεφαλίνες, που επίσης προκαλούν ευχαρίστηση και συνδέονται με εθισμούς.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα να στηρίξουν την υπόθεση ότι η σοκολάτα προκαλεί εθισμό όπως οι ναρκωτικές ουσίες. Εξάλλου, στο πάθος μας για σοκολάτα παίζουν ρόλο και πολιτισμικοί παράγοντες. Ίσως δηλαδή αυτό να τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι τα πάντα γύρω μας, από τις διαφημίσεις μέχρι τα γλυκά που μας φέρνουν οι επισκέπτες στο σπίτι, περιέχουν σοκολάτα!

Το πιο ασφαλές που θα μπορούσαμε να πούμε, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι ότι η σοκολάτα διαθέτει κάποιες εθιστικές ιδιότητες, το ίδιο όμως και η άσκηση και το σεξ (και κανένας δεν θα σου πει να βγάλεις τα δύο τελευταία από τη ζωή σου).

Ας μη σπεύσουμε λοιπόν να κατηγορήσουμε τη χημεία του εγκεφάλου μας για το πάθος μας για αυτήν και ας βρούμε συμπληρωματικούς τρόπους να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα και να επιδιώκουμε τα θετικά, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του κακάο, ενώ όμως ταυτόχρονα ακολουθούμε τον κανόνα «μέτρον άριστο».

empty alt

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται...
empty alt

Ένα αυγό την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα;

Ένα αυγό την ημέρα όχι μόνο δεν ανεβάζει επικίνδυνα τη χοληστερίνη αλλά μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart.
empty alt

Έχεις αδυναμία στο βύσσινο; Και πολύ καλά κάνεις!

  Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

Παγκόσμια μέρα tofu και ρίχνουμε μια ματιά στο διατροφικό του προφίλ

Το Tofu είναι ένα φαγητό φτιαγμένο από συμπυκνωμένο γάλα σόγιας που πιέζεται σε συμπαγή λευκά τεμάχια σε μια διαδικασία παρόμοια με την τυροκομική.
empty alt

Άγχος και διατροφή, μήπως πεινάς λόγω στρες;

Το άγχος είναι η απάντηση του σώματος σε ένα ερέθισμα, που προκαλεί μια φυσιολογική απόκριση. Αναγνωρίζετε το συναίσθημα – η καρδιά αρχίζει να χτυπά γρηγορότερα και νιώθετε άγχος.
empty alt

Τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μαρουλιού

Ταπεινό ως προς την τιμή πώλησής του και ιδιαίτερα εύκολο να το βρούμε, το μαρούλι αποτελεί βασικό συστατικό για τις χειμερινές σαλάτες, βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους.
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top