Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.

Ωστόσο δεν είναι πολλές οι σχετικές μελέτες και έτσι δεν έχει αποδειχθεί οριστικά ότι ο θρεπτικός θησαυρός που περιέχουν συνεπάγεται αληθινά οφέλη για την υγεία, λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Μπρεντ Α. Μπάουερ, διευθυντής του Προγράμματος Συμπληρωματικής και Ολιστικής Ιατρικής της φημισμένης Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

«Ολες οι ενδείξεις που έχουμε συνηγορούν ότι τα ρόδια μπορεί να ασκήσουν πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν είναι περιορισμένα τα επιστημονικά δεδομένα που το αποδεικνύουν» υποστηρίζει.

Εστω και ελλιπή, αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ενεργά συστατικά των ροδιών είναι διάφορες πολυφαινόλες, όπως οι ελλαγιταννίνες οι οποίες αναχαιτίζουν φλεγμονώδεις μηχανισμούς και οι ανθοκυανίνες που παρέχουν στα φρούτα το βαθύ κόκκινο χρώμα του και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια νοσήματα, περιλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού ασκεί δυνατή αντιοξειδωτική δράση και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες απ’ ό,τι το κόκκινο κρασί, ο χυμός μύρτιλου, ο χυμός κράνμπερι, ο χυμός acai, ο μηλοχυμός, ο χυμός από μοβ (ποικιλία Concord) σταφύλια και ο χυμός πορτοκαλιού.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμα από τους καρπούς του έχουν διπλάσια έως τριπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Υπάρχουν επίσης ευρήματα από μικρές μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού από ρόδια σε καθημερινή βάση μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης.

Πειράματα στο εργαστήριο, εξάλλου, έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ροδιού εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα όταν αυτά αναπτύσσονται σε καλλιέργειες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ενώ στα ζώα αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Αρχίζουν επίσης μελέτες οι οποίες εξετάζουν κατά πόσον ο χυμός ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε εθελοντές που ήδη πάσχουν από αυτόν.

Η αλληλεπίδρασή του με φάρμακα

Ωστόσο τα ρόδια ενδέχεται να επηρεάζουν τον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, προειδοποιεί ο δρ Μπάουερ. Επομένως όσοι λαμβάνουν αιμολυτικά (αντιθρομβωτικά) ή/και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (αναστολείς του ACE) ίσως πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους, εάν συνηθίζουν να πίνουν τον χυμό ή να τρώνε τους καρπούς του ροδιού.

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.
empty alt

Χυμός παντζάρι: μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της νεότητας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
empty alt

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψεις και να απολαύσεις τα αυγά;

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με...
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Τι να φας πριν το βραδινό ύπνο για ποιοτική ξεκούραση χωρίς διακοπές

Οι κατάλληλες τροφές για ένα ελαφρύ βραδινό που δεν θα διαταράξει τον ύπνο σου
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top