Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Η τάση στη γαστρονομία που τείνει να γίνει διαχρονική

0     

Η τάση στη γαστρονομία που τείνει να γίνει διαχρονική

nordic_cuisine

Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου. Ο λόγος για τη σκανδιναβική κουζίνα, που ολοένα κερδίζει έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική – όχι τυχαία, άλλωστε, το εστιατόριο που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, το περίφημο Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Τα θεμέλιά της τέθηκαν το 2004, όταν μερικοί από τους καλύτερους σεφ της Δανίας, της Φιλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συγκεντρώθηκαν και έγραψαν το «Μανιφέστο της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας». Στόχος τους ήταν να σκοράρουν υψηλά σε κριτήρια όπως η αγνότητα, η εποχικότητα, η ηθική, η υγεία, η βιωσιμότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Γενικά, η σκανδιναβική κουζίνα δίνει έμφαση σε τεχνικές που ανέκαθεν βοηθούσαν τους κατοίκους του βορρά να τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους και δύσκολους χειμώνες, όπως η αποξήρανση, το κάπνισμα και η ζύμωση των τροφών σε ξίδι. Βασικά υλικά της, ό,τι ευδοκιμεί σε συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνά υψηλή υγρασία, όπως κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια, ρίζες, μανιτάρια και μούρα.

Οι καλύτεροι Σκανδιναβοί σεφ, αφού εξασφαλίσουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, φροντίζουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν πιάτα όσο το δυνατόν πιο απλά και αγνά. «Θεμέλιος λίθος της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η αναζήτηση των καλύτερων συστατικών», εξηγεί στο Greatist.com ο σεφ Christer Larsson, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο σκανδιναβικής κουζίνας στο Λος Άντζελες. «Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε σάλτσες ή περίπλοκα μείγματα μπαχαρικών. Κάποιες φορές ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος ενός φιλέτου ψαριού είναι με λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω», προσθέτει.