Δύσκολη   Μερίδες : 4   05.00-10.00  

Θαλασσινή αύρα σε ένα πιάτο που θα σας ανταμείψει με την γεύση του.

Υλικά:

400 γρ. ρύζι

450 γρ. γαρίδες ή καραβίδες

700 γρ. μύδια

2 εσαλότ ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνη

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

120 γρ. βούτυρο (70 γρ. στην αρχή και 50 γρ. για το δέσιμο)

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

50 γρ. τοματοπολτό

100 γρ. ντομάτα καρέ

1 λίτρο νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Οδηγίες:

Πλένουμε τις καραβίδες. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 λίτρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσει μαζί με το φύλλο δάφνης και το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα τις καραβίδες για 5 λεπτά να ζεματιστούν. Τις βγάζουμε από το νερό, τις καθαρίζουμε και τα κόκκαλα τα ρίχνουμε πάλι στο ίδιο νερό να βράσουν για 20 λεπτά. Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τα μύδια, που τα έχουμε πλύνει, και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ½ κρεμμύδι. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ανοίξουν. Ύστερα τα ξεσκεπάζουμε, τα σουρώνουμε, κρατώντας το νερό και περνώντας το από πολύ ψιλή σίτα. Αφήνουμε τα μισά μύδια με το τσόφλι για τη γαρνιτούρα. Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο που έχει μείνει και ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, τα 2 εσαλότ και τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε το ρύζι, το τοστάρουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα μισά μύδια (χωρίς το τσόφλι), τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί σε μέτρια φωτιά. Έχουμε σουρώσει το ζωμό από τις καραβίδες, τον έχουμε και βράζει μαζί με το ζωμό από τα μύδια και τους ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα, μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι, πάντα σε αρκετή φωτιά. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια. Λίγα λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο, ρίχνουμε τη ντομάτα καρέ, την ψίχα από τις καραβίδες και τα υπόλοιπα μύδια (χωρίς το τσόφλι). Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δένουμε με το βούτυρο και την παρμεζάνα. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με το μαϊντανό.

Άλλη συνταγή για το ζωμό από γαρίδες ή καραβίδες

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις καραβίδες με ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο. Σβήνουμε με κονιάκ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε για 5 λεπτά ώστε να πάρουν γεύση οι καραβίδες. Ύστερα τις βγάζουμε και κρατάμε μέσα τα κεφάλια τους. Τα  τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά ώστε να φύγει το ζουμί από τα κεφάλια. Προσθέτουμε μετά 1 κουταλάκι τοματοπολτό. Όταν έχει τσιγαριστεί καλά, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, 1 φύλλο δάφνη, και ελέγχουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει μισή ώρα. Τον σουρώνουμε και τον περνάμε από σίτα. Ο ζωμός μας είναι έτοιμος.

empty alt

Κοτόπουλο γεμιστό στο φούρνο με πατάτες

Πιο κλασική γεύση από το κοτόπουλο με τις πατάτες, δεν υπάρχει!
empty alt

Φασολάδα με μύδια

Μία εναλλακτική πρόταση για την αγαπημένη σε όλους φασολάδα.
empty alt

Burger από φακές

Ξεφύγετε από τα κλασικά μπέργκερ και δοκιμάστε τα μπέργκερ από φακές, είναι σούπερ!
empty alt

Σαλάτα αντσουγιάδα

Σε αυτή τη σαλάτα πρωταγωνιστεί η αντσούγια και μεταμορφώνει το πιάτο σε σαλάτα ή και ορεκτικό.
empty alt

Ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά

Ένα ελαφρύ και με πολλές βιταμίνες πιάτο, τρώγεται κρύο και ζεστό και μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στο γραφείο.
empty alt

Γαρίδες με σκόρδο

Το δημοφιλές θαλασσινό στην πιο απλή αλλά γευστική εκδοχή του.
empty alt

Σπαγγέτι με αχινούς

Τα εκλεκτά όστρακα μπορούν να απογειώσουν ένα κλασικό σπαγγέτι.
empty alt

Χάμπουργκερ από γαλοπούλα

Μία εναλλακτική πρόταση για τα μπιφτέκια που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Back To Top