Δύσκολη   Μερίδες : 4   05.00-10.00  

Θαλασσινή αύρα σε ένα πιάτο που θα σας ανταμείψει με την γεύση του.

Υλικά:

400 γρ. ρύζι

450 γρ. γαρίδες ή καραβίδες

700 γρ. μύδια

2 εσαλότ ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνη

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

120 γρ. βούτυρο (70 γρ. στην αρχή και 50 γρ. για το δέσιμο)

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

50 γρ. τοματοπολτό

100 γρ. ντομάτα καρέ

1 λίτρο νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Οδηγίες:

Πλένουμε τις καραβίδες. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 λίτρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσει μαζί με το φύλλο δάφνης και το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα τις καραβίδες για 5 λεπτά να ζεματιστούν. Τις βγάζουμε από το νερό, τις καθαρίζουμε και τα κόκκαλα τα ρίχνουμε πάλι στο ίδιο νερό να βράσουν για 20 λεπτά. Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τα μύδια, που τα έχουμε πλύνει, και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ½ κρεμμύδι. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ανοίξουν. Ύστερα τα ξεσκεπάζουμε, τα σουρώνουμε, κρατώντας το νερό και περνώντας το από πολύ ψιλή σίτα. Αφήνουμε τα μισά μύδια με το τσόφλι για τη γαρνιτούρα. Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο που έχει μείνει και ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, τα 2 εσαλότ και τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε το ρύζι, το τοστάρουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα μισά μύδια (χωρίς το τσόφλι), τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί σε μέτρια φωτιά. Έχουμε σουρώσει το ζωμό από τις καραβίδες, τον έχουμε και βράζει μαζί με το ζωμό από τα μύδια και τους ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα, μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι, πάντα σε αρκετή φωτιά. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια. Λίγα λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο, ρίχνουμε τη ντομάτα καρέ, την ψίχα από τις καραβίδες και τα υπόλοιπα μύδια (χωρίς το τσόφλι). Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δένουμε με το βούτυρο και την παρμεζάνα. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με το μαϊντανό.

Άλλη συνταγή για το ζωμό από γαρίδες ή καραβίδες

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις καραβίδες με ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο. Σβήνουμε με κονιάκ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε για 5 λεπτά ώστε να πάρουν γεύση οι καραβίδες. Ύστερα τις βγάζουμε και κρατάμε μέσα τα κεφάλια τους. Τα  τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά ώστε να φύγει το ζουμί από τα κεφάλια. Προσθέτουμε μετά 1 κουταλάκι τοματοπολτό. Όταν έχει τσιγαριστεί καλά, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, 1 φύλλο δάφνη, και ελέγχουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει μισή ώρα. Τον σουρώνουμε και τον περνάμε από σίτα. Ο ζωμός μας είναι έτοιμος.

empty alt

Σάλτσα με πιπεριές

Για όσους έχουν λατρεία με τις πιπεριές αξίζει να τη φτιάξουν και να τη δοκιμάσουν!
empty alt

Λουκάνικα με μελιτζάνες

Ο πετυχημένος συνδυασμός κρέατος και λαχανικού σε αυτό το πιάτο
empty alt

Ριζότο με παντζάρια και κρέμα από gorgonzola

Ενα ριζότο με έντονο χρωμα απο παντζάρι και πλούσιο γεύση από  gorgonzola.
empty alt

Πάστα Φλώρα για ερωτευμένους

Πάστα Φλώρα, ένα γλυκό για όλες τις ώρες...
empty alt

Μπουκίτσες από ρεβίθια και κουκουνάρι

Το θρεπτικό ρεβύθι συναντά τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι και το αυγό.
empty alt

Αγκινάρες αλά πολίτα

Μια γευστική και υγειινή πρόταση για το καθημερινό τραπέζι.
empty alt

Μπεσαμέλ για διαβητικούς

Η πιο διάσημη κρέμα στα ελληνικά νοικοκυριά. 
empty alt

Crumble με φράουλες και βατόμουρα

Φροντίστε να έχετε φράουλες και βατόμουρα και θα το φτιάξετε σε χρόνο μηδέν.
Back To Top