Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα. Οι εκδηλώσεις κυμαίνονται από μικρές έως πλήρεις εκθέσεις σε χωριά σε όλη τη χώρα, όπου οι λάτρεις συγκεντρώνονται για να μοιραστούν συνταγές για χυμό μήλου και μηλίτη, μαρμελάδες μήλου, μηλόπιτες, συμβουλές για το πώς να καλλιεργούν σωστά τα μήλα τους και πληροφορίες για όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες μήλων.

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση χρονολογείται το 1990 στο Κόβεντ Γκάρντεν, κι από τότε αυτή η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο και έχει εξελιχθεί από μια τοπική εκδήλωση σε μια παγκόσμια γιορτή.

Το μήλο κάτω από τη… Wikipedia

Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (επιστ.: Μηλέα η ήμερος, λατ. Malus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm). Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Το δέντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ασία και στην Ευρώπη. Η καλλιεργούμενη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3o αι. π.Χ.. Το γένος malus, εκτός της κοινής μηλιάς, συμπεριλαμβάνει και άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: Μalus baccata (Μ. η ραγοφόρος), Μalus fusca (Μ.η φαιά), Μalus orientalis (Μ. η ανατολική), Μalus prunifolia (Μ. η προυμνόφυλλος), Μalus pumila (Μ. η νανοφυής), Μalus sylvestris (Μηλέα η δασική), Μalus spectabilis (Μ. η έκλαμπρος). Με την ανακάλυψη του νέου κόσμου και την εγκατάσταση αποίκων πολλές ευρωπαϊκές ποικιλίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική.

appleee

Ένα μήλο την ημέρα

Τα μήλα είναι θρεπτικά. Ένα μεσαίο μήλο – με διάμετρο περίπου 7,6 εκατοστά – ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Συνιστάται η κατανάλωση δύο φλιτζ. φρούτων καθημερινά σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Ένα μεσαίο μήλο – 182 γραμμάρια – προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Ίνες: 4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Κάλιο: 6% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Βιταμίνη Κ: 5% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Επιπλέον, η ίδια μερίδα παρέχει 2–4% του RDI για μαγγάνιο, χαλκό και τις βιταμίνες A, E, B1, B2 και B6.

applee

Τα μήλα είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Ενώ οι ετικέτες διατροφής δεν αναφέρουν αυτές τις φυτικές ενώσεις, είναι πιθανότατα υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία. Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα μήλα, να τα τρως με τη φλούδα – περιέχει το ήμισυ των ινών και πολλές από τις πολυφαινόλες.

Επιπλέον, τα μήλα μπορεί να είναι καλά για την απώλεια βάρους. Μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά σου. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Μπορεί να έχουν προβιοτικά αποτελέσματα και να προωθούν καλά βακτήρια του εντέρου. Οι ουσίες στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα μήλα περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άσθματος. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των οστών. Μπορούν να προστατεύσουν από τον τραυματισμό στο στομάχι. Και, τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου.

 

 

empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

Απόλαυσε την πέστο με τρεις ακόμα τρόπους που δεν έχεις σκεφτεί

Η πέστο, η ιταλική σάλτσα που παραδοσιακά φτιάχνεται από σκόρδο, βασιλικό, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και τυρί, έχει συνδεθεί με τα μακαρόνια, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να νοστιμίσει πολλά ακόμη πιάτα.
empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Βρώσιμο γκλίτερ: πόσο ασφαλής είναι η νέα τάση στο Instagram;

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
empty alt

3 tips για να μη σβολιάσει το τυρί στη σάλτσα ζυμαρικών

Τι μπορεί να φταίει που η σάλτσα ζυμαρικών σου δεν έχει την επιθυμητή ρευστή, ομοιόμορφη υφή; Ο συνήθης ύποπτος είναι το τριμμένο τυρί που χρησιμοποιείς και ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιείς.
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
Back To Top