Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

0     

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

fish

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.

Καταρχήν, στο ιχθυοπωλείο ή το αντίστοιχο τμήμα του σουπερμάρκετ, τσεκάρεις πόσο φρέσκο είναι, ελέγχοντας τα μάτια του (πρέπει να είναι ακόμα λαμπερά και διογκωμένα) και τα βράγχια (πρέπει να είναι ακόμα υγρά και να έχουν ζωηρό κόκκινο, πορτοκαλί ή καφέ χρώμα). Μπορείς επίσης να το πιέσεις ελαφρώς με το δάχτυλό σου: αν δεν επανέλθει αμέσως, σημαίνει ότι έχει αρχίσει να μπαγιατεύει. Και φυσικά ένα ψάρι δεν πρέπει να μυρίζει δυσάρεστα (ούτε μπαγιατίλα ούτε πετρέλαιο!).

Στη συνέχεια, μετά την επιλογή, μπορείς να ζητήσεις από τον υπάλληλο να σου το καθαρίσει από τα λέπια και τα εντόσθια. Έτσι, γλιτώνεις τουλάχιστον τη μισή δουλειά στην προετοιμασία του.

Μόλις γυρίσεις σπίτι, άφησέ το να μουλιάσει για λίγο σε αλατισμένο νερό, στράγγισέ το και αλατοπιπέρωσέ το μέσα κι έξω, όπως θα έκανες με ένα κοτόπουλο.

Στη συνέχεια μπορείς να προσθέσεις αρωματικές ύλες όπως φρέσκο μαϊντανό και ρίγανη, λίγο σκόρδο, φέτες από τζίντζερ και λεμόνι και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

Άπλωσε στο ψάρι λίγο λάδι, μετάφερέ το σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήσε το για λίγο, μέχρι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του (έλεγξέ τη με ένα θερμόμετρο μαγειρικής) να δείχνει περίπου 60 βαθμούς Κελσίου ή μέχρι να μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα τα πτερύγιά του. Δεν θέλεις να παραψηθεί, γιατί η σάρκα του θα γίνει υπερβολικά σφιχτή.