Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας. Τα τελευταία χρόνια το Instagram έχει αρχίσει να γεμίζει με φωτογραφίες φαγητών και γλυκών όπου βρώσιμα άνθη αναλαμβάνουν και διακοσμητικό και αρωματικό ρόλο. Στη διάδοση αυτής της τάσης έχουν συμβάλει, αναμφίβολα, σε μεγάλο βαθμό social media influencers όπως η Deliciously Ella (η οποία στο λογαριασμό της στο Instagram μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 1 εκατομμύριο ακόλουθους). Στο μεταξύ, σε δημοφιλές trend αναδεικνύεται ο στολισμός της γαμήλιας τούρτας με αληθινά άνθη, που δίνουν ένα πιο φυσικό και ρουστίκ αποτέλεσμα.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις λουλούδια στη μαγειρική σου;
Ενδεικτικά, μια από τις ιστοσελίδες που μπορείς να επισκεφτείς είναι αυτή, όπου θα βρεις ιδέες για να χρησιμοποιήσεις λουλούδια σε ζυμαρικά, σαλάτες, μπισκότα, γρανίτες και σε πολλές ακόμη συνταγές. Προσοχή όμως: καταναλώνονται μόνο τα πέταλα, ενώ πολλά από τα άνθη όχι απλώς δεν είναι βρώσιμα αλλά είναι δηλητηριώδη. Ανάμεσα στις ασφαλείς επιλογές είναι τα άνθη της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς, το χαμομήλι, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και ο κατηφές.

Σε καμία περίπτωση, από την άλλη, μη βάλεις στο πιάτο σου πετούνιες, πικροδάφνες και αζαλέες. Για μια ασφαλή επιλογή, καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό και σε καμία περίπτωση να μην πειραματιστείς μόνος σου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Telegraph, το 2012 τα βρετανικά σουπερμάρκετ είχαν λάβει την οδηγία να μην πωλούν ασφόδελους κοντά σε ράφια τροφίμων μετά τη δηλητηρίαση 10 Κινέζων οι οποίοι είχαν περάσει τα συγκεκριμένα άνθη για σχοινόπρασα και τα είχαν καταναλώσει κατά λάθος.

«Αγοράστε άνθη μόνο από κάποιον έμπορο που μπορεί να σας διασφαλίσει ότι η καλλιέργειά τους συμμορφώνεται με τους κανόνες χρήσης φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων και ο οποίος θα σας δώσει πληροφορίες για την ασφαλή προετοιμασία και κατανάλωσή τους», καταλήγει εκπρόσωπος της Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων της Βρετανίας (FSA).

empty alt

Φρούτα και λαχανικά διώχνουν τα κιλά της ηλικίας

Δεν περιμέναμε την επιστημονική έρευνα για να μάθουμε ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μετά τα 40 μπορεί να προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών λόγω ηλικίας.
empty alt

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκιες τις ντομάτες

Όπως είπαμε και εδώ, ο Ιούνιος, και όλο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας ντομάτα.
empty alt

Κοτόπουλο στο φούρνο: πώς θα το ψήσεις βήμα-βήμα

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
empty alt

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο

Back To Top