Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ποικιλίες γλυκών και λιχουδιών, και φτιάχνεται σε δύο εκδοχές ώστε να είναι και κοσμικό και κατάλληλο για τη Σαρακοστή. Η εξαιρετική μεταβλητότητά του το καθιστά δημοφιλές για θεματικά κέικ και γλυκά, καθώς μπορεί να διαμορφωθεί και να πάρει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, συχνά συνδυάζεται με σοκολάτα, καθιστώντας το μια ισχυρή vintage απόλαυση που συνεχίζει να έχει τους φανατικούς θαυμαστές της.

12/1 – Ιστορία της Marzipan Day

Η προέλευση του Marzipan δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά οι ιστορικοί της μαγειρικής έχουν εντοπίσει τον πιο πιθανό τόπο καταγωγής του στην Περσία. Από εκεί ταξίδεψε στις διάφορες εμπορικές οδούς για να γίνει βασικό ευρωπαϊκό φαγητό, πιθανότατα για πρώτη φορά από τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της εποχής της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής συνομοσπονδίας πόλεων-αγορών, μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες Marzipan.

Οι πόλεις Lubeck και Tallinn είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την ιστορία και την παράδοσή τους στην παραγωγή αμυγδαλωτού, και η ποιότητα και το περιεχόμενο αμύγδαλου λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Ενώ η Περσία είναι το πιο πιθανό μέρος για να βρει την αρχή της, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι η Ισπανία είτε ανέπτυξε μια δική της εκδοχή είτε ήταν η πραγματική αφετηρία αυτής της ζαχαροπλαστικής συνταγής.

Πώς να τιμήσεις την Marzipan Day

Όπως και οι περισσότερες «ειδικές μέρες» με βάση το φαγητό, ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις την Ημέρα του Marzipan είναι να απολαύσεις αυτό το υπέροχο γλυκό. Σε όποιο ζαχαροπλαστείο και να μπεις σίγουρα θα βρεις μερικές εξαιρετικές εκδοχές του για να αγοράσεις ή να μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλείο και να προμηθευτείς τα υλικά και ενισχύσεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου δημιουργώντας τις δικές σου αμυγδαλωτές γλυκές δημιουργίες. Είναι νόστιμο και ικανό να διαμορφωθεί σε οποιονδήποτε αριθμό διασκεδαστικών και ενδιαφερόντων σχημάτων, να αναμειγνύεται βρώσιμα φυσικά χρώματα και τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά ευφάνταστα αν αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργική σου φαντασία!

Marzipan

ΜΑΡΖΙΠΑΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 5 ΛΕΠΤΑ

Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτήν τη συνταγή μάρζιπαν είναι άχνη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού (ή μέλι) και το αλεύρι αμυγδάλου. Μπορείτε να αλέσεις το δικό σου αλεύρι αμυγδάλου με έναν επεξεργαστή τροφίμων ή να το αγοράσεις. Μερικές φορές προστίθενται γεύσεις όπως ροδόνερο, εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλια. Το αμυγδαλωτό μπορεί να χρωματιστεί και να διαμορφωθεί σε γλυκά που μοιάζουν με φρούτα ή λαχανικά ή ακόμη και για να καλύψεις ένα κέικ. Χρησιμοποιείται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία και είναι αρκετά νόστιμο.

ΜΗ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΜΑΡΖΙΠΑΝ

Υλικά (για ½ κιλό)
250 γρ. αμύγδαλα λευκά + λίγα επιπλέον, αν χρειαστούν
2 ασπράδια αβγών + 1 επιπλέον, αν χρειαστεί
250 γρ. ζάχαρη άχνη

Βάζεις στο μπλέντερ (κουζινομηχανή) τα αμύγδαλα και την άχνη. Τα αλέθεις μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα. Προσθέτεις έπειτα το ασπράδι από το στόμιο της κουζινομηχανής συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δοκιμάζεις πιέζοντάς τη με το δάχτυλό σου. Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτεις επιπλέον αμύγδαλα, ενώ αν είναι υπερβολικά σφιχτή προσθέτεις λίγο ακόμα ασπράδι και ανακατεύεις ξανά. Το πόσο μαλακή πρέπει να είναι η ζύμη εξαρτάται φυσικά και από το τι σκοπεύεις να φτιάξουμε με αυτή. Αν θέλεις να τη αξιοποιήσεις ως υλικό μέσα σε ένα άλλο μείγμα (π.χ. για ένα κέικ ή για μια μους) θα πρέπει να είναι μαλακή, ενώ αν θέλεις να κάνεις διακοσμητικά καλό θα είναι να την κάνεις πιο σφιχτή.

 

 

empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο και το ωριμασμένο τυρί;

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.
empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
Back To Top