Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.

Ακόμα ωστόσο κι αν μέχρι στιγμής έχεις μείνει μακριά από ζύμες και αλεύρια, η συνταγή και η παρασκευή της λαγάνας είναι τόσο εύκολη που θα σε βάλει στον πειρασμό να πειραματιστείς.

Η λαγάνα είναι ένα απλό ελληνικό flatbread που παραδοσιακά τρώγεται μόνο μία φορά το χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης γνωστή ως η Μεγάλη Σαρακοστή ή η Μεγάλη Γιορτή, αυτή είναι μια περίοδος 40 ημερών αφιερωμένη στη νηστεία και τον «καθαρισμό του πνευματικού σπιτιού» για να προετοιμαστούν οι πιστοί για το Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας, είναι σύνηθες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί επίσης απέχουν από κρασί και λάδι.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αντιμετωπίζεται με χαρά και προσδοκία. Για την ακρίβεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια εθνική εορτή και αργία στην Ελλάδα, και η μέρα που εκτός από τη λαγάνα έχει την τιμητική του και ο χαρταετός.

Δεδομένου ότι η λαγάνα χρησιμοποιείται για την έναρξη αυτής της περιόδου νηστείας, είναι ένα πολύ απλό ψωμί.

Το ψωμί διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο οβάλ ή ορθογώνιο ταψί (λαμαρίνα) και πιέζεται με τις άκρες των δακτύλων, όπως θα έκανες αν έφτιαχνες focaccia.

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το ψωμί μοιάζει πολύ με το ιταλικό ψωμί focaccia, με μια σημαντική διαφορά. Ενώ η focaccia μπορεί να συμπληρωθεί με οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών επικαλύψεων, η λαγάνα παραδοσιακά συμπληρώνεται μόνο με σουσάμι.

lagana c

Παραδοσιακή λαγάνα

Αν είσαι καινούργια στην παραγωγή ψωμιών με μαγιά, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό ψωμί για να ξεκινήσεις. Είναι μια μαλακή και λειτουργική ζύμη που συνδυάζεται εύκολα και έχει μια εξαιρετική υφή από λίγη ελαιόλαδο.

Υπάρχει κάτι τόσο διασκεδαστικό στο να πιέζεις τα δάχτυλά σου στην ανυψωμένη ζύμη πριν φτάσει στο φούρνο, για να δημιουργήσεις όλες αυτές τις «μικρές τσέπες» που δίνουν στο ψωμί μια τόσο υπέροχη υφή κι εμφάνιση.

Και μην ξεχνάς το σουσάμι! Ενώ είναι μια απλή προσθήκη, οι ψημένοι σπόροι σουσαμιού στην πραγματικότητα δίνουν μια ωραία, επίγευση στο ψωμί.

Χρόνος προετοιμασίας

2 ώρες

Ώρα μαγειρέματος

25 λεπτά

Συνολικός χρόνος

2 ώρες 25 λεπτά

Συστατικά

3/4 φλ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 -2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

Σουσάμι (στην κορυφή)

lagana a

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύεις το νερό με τη ζάχαρη. Ρίχνεις τη μαγιά πάνω από το νερό και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, για να ενυδατωθεί.

Ανακατεύεις το μείγμα ζύμης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το λάδι, 2 φλιτζάνια αλεύρι και αλάτι. Ανακάτεψε καλά.

Γύρισε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει, προσθέτοντας το τελευταίο μισό φλιτζάνι αλεύρι όπως απαιτείται.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μια πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ανέβει σε ένα ζεστό, χωρίς βύθισμα μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, 1-2 ώρες.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, βάλε την και άπλωσέ την σε οβάλ ταψί, περίπου 35χ25.

Κάλυψε ξανά τη ζύμη με μια πετσέτα πάνω από το ταψί και άφησέ την να ανέβει για άλλα 30 λεπτά.

Κοντά στο τέλος της δεύτερης αναμονής, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και πιέζεις απαλά τα δάχτυλά σου από πάνω, δημιουργώντας μικρές εσοχές. Βουρτσίζεις τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζεις γενναιόδωρα με σουσάμι.

Ψήνεις τη λαγάνα για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Άφησε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Πώς ο κορωνοϊός εμπνέει την παγκόσμια…ζαχαροπλαστική!

Το χιούμορ κι η φαντασία είναι πάντα τρόποι να αντεπεξέρχεται κανείς στις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι και τώρα ζαχαροπλάστες απ’ όλο τον κόσμο επιστράτευσαν τη φαντασία και το χιούμορ τους για να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους όπλα την πανδημία του κορωνοϊού.
empty alt

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες – με άφθονο λιωμένο τυρί

Τι να πούμε για αυτό το πιάτο. Συνδυάζει τα αρώματα του καλοκαιριού έχοντας για πρωταγωνίστριά του την ντομάτα (εδώ χρησιμοποιούμε μικρές ολόκληρες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όποια ποικιλία από ντοματίνια θες), αλλά κλέβει τις εντυπώσεις για το λαχταριστό εφέ του λιωμένου απολαυστικού τυριού.
empty alt

Βάλσαμο ψυχής σε μορφή πατατόσουπας

Το να πολτοποιήσετε τις μισές πατάτες σας όταν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, σας δίνει μια πιο παχιά, πιο κρεμώδη υφή.
empty alt

Ube(r) alles: Μοβ γλυκιά απόλαυση με υγιεινά οφέλη

Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία

Back To Top