Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.

Ακόμα ωστόσο κι αν μέχρι στιγμής έχεις μείνει μακριά από ζύμες και αλεύρια, η συνταγή και η παρασκευή της λαγάνας είναι τόσο εύκολη που θα σε βάλει στον πειρασμό να πειραματιστείς.

Η λαγάνα είναι ένα απλό ελληνικό flatbread που παραδοσιακά τρώγεται μόνο μία φορά το χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης γνωστή ως η Μεγάλη Σαρακοστή ή η Μεγάλη Γιορτή, αυτή είναι μια περίοδος 40 ημερών αφιερωμένη στη νηστεία και τον «καθαρισμό του πνευματικού σπιτιού» για να προετοιμαστούν οι πιστοί για το Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας, είναι σύνηθες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί επίσης απέχουν από κρασί και λάδι.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αντιμετωπίζεται με χαρά και προσδοκία. Για την ακρίβεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια εθνική εορτή και αργία στην Ελλάδα, και η μέρα που εκτός από τη λαγάνα έχει την τιμητική του και ο χαρταετός.

Δεδομένου ότι η λαγάνα χρησιμοποιείται για την έναρξη αυτής της περιόδου νηστείας, είναι ένα πολύ απλό ψωμί.

Το ψωμί διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο οβάλ ή ορθογώνιο ταψί (λαμαρίνα) και πιέζεται με τις άκρες των δακτύλων, όπως θα έκανες αν έφτιαχνες focaccia.

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το ψωμί μοιάζει πολύ με το ιταλικό ψωμί focaccia, με μια σημαντική διαφορά. Ενώ η focaccia μπορεί να συμπληρωθεί με οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών επικαλύψεων, η λαγάνα παραδοσιακά συμπληρώνεται μόνο με σουσάμι.

lagana c

Παραδοσιακή λαγάνα

Αν είσαι καινούργια στην παραγωγή ψωμιών με μαγιά, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό ψωμί για να ξεκινήσεις. Είναι μια μαλακή και λειτουργική ζύμη που συνδυάζεται εύκολα και έχει μια εξαιρετική υφή από λίγη ελαιόλαδο.

Υπάρχει κάτι τόσο διασκεδαστικό στο να πιέζεις τα δάχτυλά σου στην ανυψωμένη ζύμη πριν φτάσει στο φούρνο, για να δημιουργήσεις όλες αυτές τις «μικρές τσέπες» που δίνουν στο ψωμί μια τόσο υπέροχη υφή κι εμφάνιση.

Και μην ξεχνάς το σουσάμι! Ενώ είναι μια απλή προσθήκη, οι ψημένοι σπόροι σουσαμιού στην πραγματικότητα δίνουν μια ωραία, επίγευση στο ψωμί.

Χρόνος προετοιμασίας

2 ώρες

Ώρα μαγειρέματος

25 λεπτά

Συνολικός χρόνος

2 ώρες 25 λεπτά

Συστατικά

3/4 φλ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 -2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

Σουσάμι (στην κορυφή)

lagana a

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύεις το νερό με τη ζάχαρη. Ρίχνεις τη μαγιά πάνω από το νερό και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, για να ενυδατωθεί.

Ανακατεύεις το μείγμα ζύμης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το λάδι, 2 φλιτζάνια αλεύρι και αλάτι. Ανακάτεψε καλά.

Γύρισε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει, προσθέτοντας το τελευταίο μισό φλιτζάνι αλεύρι όπως απαιτείται.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μια πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ανέβει σε ένα ζεστό, χωρίς βύθισμα μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, 1-2 ώρες.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, βάλε την και άπλωσέ την σε οβάλ ταψί, περίπου 35χ25.

Κάλυψε ξανά τη ζύμη με μια πετσέτα πάνω από το ταψί και άφησέ την να ανέβει για άλλα 30 λεπτά.

Κοντά στο τέλος της δεύτερης αναμονής, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και πιέζεις απαλά τα δάχτυλά σου από πάνω, δημιουργώντας μικρές εσοχές. Βουρτσίζεις τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζεις γενναιόδωρα με σουσάμι.

Ψήνεις τη λαγάνα για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Άφησε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top