Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Δεν είναι και τόσο παράξενο, δεδομένου ότι σε κάποια νορβηγικά νοικοκυριά το δείπνο σερβίρεται μόλις στις 4 το απόγευμα, οπότε μέχρι την ώρα του ύπνου το στομάχι έχει κάνει χώρο για ένα ακόμα γεύμα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που το φως της μέρας διαρκεί σχεδόν 24 ώρες.

Τι περιέχει όμως το μενού ενός kveldsmat; Η Αμερικανίδα νορβηγικής καταγωγής food editor Jessica Furseth όταν επισκέφτηκε την πατρίδα της απολάμβανε για kveldsmat «ανοιχτά σάντουιτς από μαύρο ψωμί και γάλα ή χυμό». Σε ένα δίσκο υπήρχαν τυπικά νορβηγικά συνοδευτικά, όπως καπνιστές ρέγγες, σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα από κρέας ταράνδου, δύο νορβηγικά τυριά και δύο είδη μαρμελάδας, φράουλας και φραγκοστάφυλου.

Το kveldsmat είναι εξίσου πλούσιο με το πρωινό αλλά πολύ πιο χαλαρό, καθώς σε αντίθεση με το πρωί δεν υπάρχει η χρονική πίεση της δουλειάς. Πρόκειται για «μια μακροχρόνια παράδοση στη Νορβηγία», σύμφωνα με την Ida Berg Hauge, CEO του Νορβηγικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων. «Ο μισός πληθυσμός τρώει kveldsmat τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 75% των παιδιών τρώει kveldsmat σχεδόν καθημερινά, αν όχι κάθε μέρα», προσθέτει η ίδια.

Μήπως όμως αυτό το τέταρτο γεύμα βλάπτει την υγεία μας; Ο Ole Berg, επιστημονικός σύμβουλος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υγείας, ενός κρατικού συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα διατροφής, πιστεύει ότι «είναι σημαντικό να τρώμε συστηματικά, κατά προτίμηση τέσσερα με πέντε γεύματα τη μέρα».

Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σημασία έχει κυρίως η συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε μέσα σε μία μέρα, παρά το πότε φάγαμε τι. Ο ίδιος θεωρεί, γενικά, το kveldsmat μια συνήθεια ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά και για τις προσωπικές μας σχέσεις: μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο τέλος της μέρας, όταν όλοι είμαστε πιο χαλαροί.

empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Τέλειες ψητές πατάτες σε 5 βήματα

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να ψήσεις πατάτες στο φούρνο και σού έχουν βγει μισοκαμένες ή μισοψημένες; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές», αλλά ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχεις βρει τον τρόπο να τις πετυχαίνεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές βήμα βήμα, από το Popsugar.com, για να γίνουν […]
empty alt

Το ιδανικό πιάτο για να συνοδεύσεις μια βραδιά Game of Thrones

Ένας σωστός φαν του Game of Thrones οφείλει να συνοδεύει την παρακολούθηση της αγαπημένης του σειράς με τα κατάλληλα εδέσματα.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό μπέργκερ αντί για ψωμάκι έχει ντομάτα!

Στη συνταγή που ακολουθεί το θέμα δεν είναι η γέμιση… Αλλά το απέξω ή το γύρω γύρω.
empty alt

Σαλάτα-ντιπ γουακαμόλε με μπέικον

Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο γουακαμόλε είναι το πόσο ευέλικτο είναι και το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στις ορέξεις μας αλλά και στην πείνα μας.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
empty alt

Γευστικές γαρίδες με πέστο, νιόκι και αρακά

Ένα εύκολο, υγιεινό κι απολαύστικο πιάτο, έτοιμο σε 20 λεπτά

Back To Top