Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Δεν είναι και τόσο παράξενο, δεδομένου ότι σε κάποια νορβηγικά νοικοκυριά το δείπνο σερβίρεται μόλις στις 4 το απόγευμα, οπότε μέχρι την ώρα του ύπνου το στομάχι έχει κάνει χώρο για ένα ακόμα γεύμα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που το φως της μέρας διαρκεί σχεδόν 24 ώρες.

Τι περιέχει όμως το μενού ενός kveldsmat; Η Αμερικανίδα νορβηγικής καταγωγής food editor Jessica Furseth όταν επισκέφτηκε την πατρίδα της απολάμβανε για kveldsmat «ανοιχτά σάντουιτς από μαύρο ψωμί και γάλα ή χυμό». Σε ένα δίσκο υπήρχαν τυπικά νορβηγικά συνοδευτικά, όπως καπνιστές ρέγγες, σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα από κρέας ταράνδου, δύο νορβηγικά τυριά και δύο είδη μαρμελάδας, φράουλας και φραγκοστάφυλου.

Το kveldsmat είναι εξίσου πλούσιο με το πρωινό αλλά πολύ πιο χαλαρό, καθώς σε αντίθεση με το πρωί δεν υπάρχει η χρονική πίεση της δουλειάς. Πρόκειται για «μια μακροχρόνια παράδοση στη Νορβηγία», σύμφωνα με την Ida Berg Hauge, CEO του Νορβηγικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων. «Ο μισός πληθυσμός τρώει kveldsmat τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 75% των παιδιών τρώει kveldsmat σχεδόν καθημερινά, αν όχι κάθε μέρα», προσθέτει η ίδια.

Μήπως όμως αυτό το τέταρτο γεύμα βλάπτει την υγεία μας; Ο Ole Berg, επιστημονικός σύμβουλος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υγείας, ενός κρατικού συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα διατροφής, πιστεύει ότι «είναι σημαντικό να τρώμε συστηματικά, κατά προτίμηση τέσσερα με πέντε γεύματα τη μέρα».

Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σημασία έχει κυρίως η συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε μέσα σε μία μέρα, παρά το πότε φάγαμε τι. Ο ίδιος θεωρεί, γενικά, το kveldsmat μια συνήθεια ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά και για τις προσωπικές μας σχέσεις: μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο τέλος της μέρας, όταν όλοι είμαστε πιο χαλαροί.

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Μίνι οδηγός: ποια συνοδευτικά θέλουν ψυγείο και ποια όχι;

Όχι, δεν έχουν θέση όλα τα συνοδευτικά στο ψυγείο. Μάλιστα κάποια μπορεί να αλλοιωθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Τηγανητές μπάμιες, μια απολαυστική και gourmet εκδοχή

Οι τηγανητές μπάμιες είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το παρεξηγημένο για πολλούς λαχανικό. Βυθίζοντάς τες σε βουτυρόγαλα και καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια τηγάνισμα σε μικρή ποσότητα λαδιού επιτυγχάνεται αυτή η επιπλέον τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.
empty alt

Mac & Cheese Pizza Bites

Ένας συνδυασμός απόλαυσης φτιαγμένος στον παράδεισο
empty alt

Γεμιστά κοχύλια αλά… σπανακόπιτα

Όταν λατρεύεις τη σπανακόπιτα… θες να την βάζεις παντού!
empty alt

Δροσερή γευστική βουτιά: Κρύα σούπα με αγγούρι και αβοκάντο

Για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μια ιδέα που θα σε δροσίσει απολαυστικά
Back To Top