Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Δεν είναι και τόσο παράξενο, δεδομένου ότι σε κάποια νορβηγικά νοικοκυριά το δείπνο σερβίρεται μόλις στις 4 το απόγευμα, οπότε μέχρι την ώρα του ύπνου το στομάχι έχει κάνει χώρο για ένα ακόμα γεύμα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που το φως της μέρας διαρκεί σχεδόν 24 ώρες.

Τι περιέχει όμως το μενού ενός kveldsmat; Η Αμερικανίδα νορβηγικής καταγωγής food editor Jessica Furseth όταν επισκέφτηκε την πατρίδα της απολάμβανε για kveldsmat «ανοιχτά σάντουιτς από μαύρο ψωμί και γάλα ή χυμό». Σε ένα δίσκο υπήρχαν τυπικά νορβηγικά συνοδευτικά, όπως καπνιστές ρέγγες, σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα από κρέας ταράνδου, δύο νορβηγικά τυριά και δύο είδη μαρμελάδας, φράουλας και φραγκοστάφυλου.

Το kveldsmat είναι εξίσου πλούσιο με το πρωινό αλλά πολύ πιο χαλαρό, καθώς σε αντίθεση με το πρωί δεν υπάρχει η χρονική πίεση της δουλειάς. Πρόκειται για «μια μακροχρόνια παράδοση στη Νορβηγία», σύμφωνα με την Ida Berg Hauge, CEO του Νορβηγικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων. «Ο μισός πληθυσμός τρώει kveldsmat τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 75% των παιδιών τρώει kveldsmat σχεδόν καθημερινά, αν όχι κάθε μέρα», προσθέτει η ίδια.

Μήπως όμως αυτό το τέταρτο γεύμα βλάπτει την υγεία μας; Ο Ole Berg, επιστημονικός σύμβουλος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υγείας, ενός κρατικού συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα διατροφής, πιστεύει ότι «είναι σημαντικό να τρώμε συστηματικά, κατά προτίμηση τέσσερα με πέντε γεύματα τη μέρα».

Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σημασία έχει κυρίως η συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε μέσα σε μία μέρα, παρά το πότε φάγαμε τι. Ο ίδιος θεωρεί, γενικά, το kveldsmat μια συνήθεια ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά και για τις προσωπικές μας σχέσεις: μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο τέλος της μέρας, όταν όλοι είμαστε πιο χαλαροί.

empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

10+1 τρόφιμα που σε αφήνουν πεινασμένο

Αν κάνεις δίαιτα για να φτιάξεις κορμί για την παραλία, προσπάθησε να αποφύγεις τα παρακάτω τρόφιμα. Είναι πολύ γευστικά, μπορεί να χορταίνουν το μάτι αλλά σου δίνουν περιττές θερμίδες χωρίς να σε γεμίζουν! Croissant Οι επιδόσεις του ως προς το πόσο σε χορταίνει είναι αντιστρόφως ανάλογες του […]
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
empty alt

Wraps με μαρούλι – η απόλυτη ανατροπή!

Χωρίς θερμίδες ψωμιού ή πίτας, αυτές οι τυλιχτές απολαύσεις θα σε «τυλίξουν» γευστικά
empty alt

Λαχταριστά νιόκι με λαχανικά

Λίγο ακόμα καλοκαίρι στο πιάτο σου
Back To Top