Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Δεν είναι και τόσο παράξενο, δεδομένου ότι σε κάποια νορβηγικά νοικοκυριά το δείπνο σερβίρεται μόλις στις 4 το απόγευμα, οπότε μέχρι την ώρα του ύπνου το στομάχι έχει κάνει χώρο για ένα ακόμα γεύμα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που το φως της μέρας διαρκεί σχεδόν 24 ώρες.

Τι περιέχει όμως το μενού ενός kveldsmat; Η Αμερικανίδα νορβηγικής καταγωγής food editor Jessica Furseth όταν επισκέφτηκε την πατρίδα της απολάμβανε για kveldsmat «ανοιχτά σάντουιτς από μαύρο ψωμί και γάλα ή χυμό». Σε ένα δίσκο υπήρχαν τυπικά νορβηγικά συνοδευτικά, όπως καπνιστές ρέγγες, σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα από κρέας ταράνδου, δύο νορβηγικά τυριά και δύο είδη μαρμελάδας, φράουλας και φραγκοστάφυλου.

Το kveldsmat είναι εξίσου πλούσιο με το πρωινό αλλά πολύ πιο χαλαρό, καθώς σε αντίθεση με το πρωί δεν υπάρχει η χρονική πίεση της δουλειάς. Πρόκειται για «μια μακροχρόνια παράδοση στη Νορβηγία», σύμφωνα με την Ida Berg Hauge, CEO του Νορβηγικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων. «Ο μισός πληθυσμός τρώει kveldsmat τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 75% των παιδιών τρώει kveldsmat σχεδόν καθημερινά, αν όχι κάθε μέρα», προσθέτει η ίδια.

Μήπως όμως αυτό το τέταρτο γεύμα βλάπτει την υγεία μας; Ο Ole Berg, επιστημονικός σύμβουλος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υγείας, ενός κρατικού συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα διατροφής, πιστεύει ότι «είναι σημαντικό να τρώμε συστηματικά, κατά προτίμηση τέσσερα με πέντε γεύματα τη μέρα».

Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σημασία έχει κυρίως η συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε μέσα σε μία μέρα, παρά το πότε φάγαμε τι. Ο ίδιος θεωρεί, γενικά, το kveldsmat μια συνήθεια ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά και για τις προσωπικές μας σχέσεις: μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο τέλος της μέρας, όταν όλοι είμαστε πιο χαλαροί.

empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις ένα πιάτο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς τα χάνουμε όταν μπαίνουμε στην κάβα με σκοπό να διαλέξουμε ένα κρασί που θα ταιριάζει π.
empty alt

Το αβοκάντο βοηθάει τη σιλουέτα σου!

Η συχνή κατανάλωση αβοκάντο βοηθάει να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνει κάποιος υπέρβαρος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας που έγινε σε 30.000 ανθρώπους από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, που έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες...
empty alt

Ζεστό κρασί και ζεστή σοκολάτα 2 σε 1!

Το ζεστό κρασί ή mulled wine θα το βρεις με πολλές ευρωπαϊκές ονομασίες αλλά όπως και να το πεις όπως και να το προφέρεις, σε όποια εκδοχή του και να το φτιάξεις το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις.
empty alt

Summer wine… and the living is easy

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για τραπεζάκια έξω, χαλαρά πικνίκ, μπάρμπεκιου και δείπνο στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι έχει να κάνει με φρουτώδη, ανάλαφρα, αρωματικά, ζωηρά, και σπιρτώδη, φρέσκα λευκά, δροσιστικά ροζέ και ζουμερά, χυμώδη, διακριτικά κόκκινα.
empty alt

Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών – μια πράσινη λιχουδιά!

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.
empty alt

Ψητά μπιφτέκια τόνου σε στιλ σαμόσα

Όταν βαρεθείτε τη συνηθισμένη σαλάτα τόνου, δοκιμάστε αυτά τα μπιφτέκια εμπνευσμένα από σαμόσα. Για μια πιο χορταστική εκδοχή, σερβίρετε τα μαζί με αγγλικά αλμυρά μάφιν.

Back To Top