Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Το επικίνδυνο πάτωμα

0     

Το επικίνδυνο πάτωμα

Φαϊ από το πάτωμαΜην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει με μικρόβια. Σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση το 37% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν πως είναι ασφαλές να φάνε το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα της κουζίνας ή του σαλονιού τους, εάν δεν το αγγίξει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι αυτό είναι μύθος και πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli) και η σαλμονέλα ακόμα κι αν το φαγητό αγγίξει το πάτωμα για ένα δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα, μία στιγμή είναι αρκετή για να συμβεί η μόλυνση. Αρα οποιοδήποτε φαγητό πέφτει στο πάτωμα, πρέπει αμέσως να το πετάμε.

Οπως δήλωσε η δρ Λίσα Άκερλι, επισκέπτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ που σχολίασε τα ευρήματα της δημοσκόπησης για λογαριασμό της εταιρείας συσκευών καθαρισμού Kärcher «το πάτωμα μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι. Τα βακτήρια και οι ιοί είναι αόρατα με γυμνό μάτι και δεν εκλύουν μυρωδιές τις οποίες να μπορούμε στα καθημερινά επίπεδα να αντιληφθούμε. Επιπλέον πολλά είδη βακτηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να πολλαπλασιασθούν από ένα βακτήριο σε αρκετά εκατομμύρια.Συνεπώς το φαγητό πρέπει να πετιέται αν πάει στο πάτωμα και οι χώροι του σπιτιού να καθαρίζονται σχολαστικά και συστηματικά».

Στο ίδιο τόνο ήταν και οι συστάσεις που έκαναν πέρυσι ειδικοί από το Συμβούλιο Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στα τρόφιμα που μολύνονται ακαριαία όταν πέσουν στο πάτωμα συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας (π.χ. φρούτα, ωμό κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, μαγειρεμένο φαγητό).

Σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.