Για να διευκολύνετε τη σύλληψη ο οργανισμός σας πρέπει να είναι στα καλύτερά του. Εδώ θα μάθετε ποιες βιταμίνες χρειάζεται να έχετε στο οπλοστάσιό σας και ποια είναι η λειτουργία της κάθε μίας ως προς τη γονιμότητα.

Για να διευκολύνετε τη σύλληψη ο οργανισμός σας πρέπει να είναι στα καλύτερά του. Εδώ θα μάθετε ποιες βιταμίνες χρειάζεται να έχετε στο οπλοστάσιό σας και ποια είναι η λειτουργία της κάθε μίας ως προς τη γονιμότητα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α εμπλέκεται και στην αναπαραγωγική διαδικασία και επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την αντρική γονιμότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση Nutrients, η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται στενά με τη δυσκολία σύλληψης, τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και τις συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα.

Βιταμίνη Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμβάλλει στην ενίσχυση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Ειδικά, η Β6 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Επίσης, η Β12 βοηθά στην ενδυνάμωση του ενδομήτριου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου αποβολής, ενώ στους άνδρες συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας σπέρματος.

Βιταμίνη Ε

Αλλιώς, η επονομαζόμενη τοκοφερόλη. Η ονομασία της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «τόκος» (γέννα, δημιουργία) και «φέρω». Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που έχει σχετισθεί με τη γονιμότητα. Η Βιταμίνη Ε βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες και των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, ενώ συμβάλλει στην προστασία του DNA τους, χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Οι γυναίκες συνιστάται να λαμβάνουν υψηλής ισχύος βιταμίνη Ε. Επίσης η λήψη της σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Ινοσιτόλη & L-Αργινίνη 

Είναι πρόδρομες μορφές του νιτρικού οξειδίου (NO), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καλή ροή του αίματος στο ωοθυλάκιο και τα αναπαραγωγικά όργανα και να συμβάλλει στη διέγερση των ενδομήτριων εκκρίσεων, δημιουργώντας μια υγιή επένδυση στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης. Επιπλέον, σε μελέτες παρατηρήθηκαν αυξημένες εκκρίσεις στον τράχηλο σε γυναίκες που έλαβαν ινοσιτόλη και τα επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Η L-αργινίνη μπορεί επιπλέον να επηρεάσει την απελευθέρωση του ωοθυλακίου και την εμφύτευση.

N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) 

Είναι πρόδρομος ουσία της γλουταθειόνης που είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο του οργανισμού. Η NAC έχει σύμφωνα με μελέτες σημαντική αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Είναι ευρέως γνωστή ως βλεννολυτικός παράγοντας για τις βλεννώδεις εκκρίσεις.

Συνένζυμο CoQ10

Η σχέση μεταξύ συνένζυμου CoQ10 και γονιμότητας είναι πολυδιάστατη. Κατ’ αρχάς, συνδέεται με τη διαδικασία παραγωγής ωαρίων, την ωορρηξία και την ανάπτυξη του εμβρύου, λειτουργίες που απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας. Για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται υψηλά επίπεδα συνενζύμου CoQ10.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B9). Είναι σημαντικό συμπλήρωμα για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, επειδή η λήψη του φυλλικού οξέος έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει τις ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου σωλήνα, δηλαδή διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου σε ποσοστό 70%. Αυτό συμβαίνει ήδη από δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν αρκετές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ωορρηξία και τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και στην παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης στον άνδρα.

Ω3 και Ω6 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητα στις γυναίκες επειδή: Αυξάνουν την ροή αίματος στη μήτρα. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να επέμβει και να παρεμποδίσει τη σύλληψη και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει μέρος των βιταμινών και των στοιχείων που θα βοηθήσουν στη σύλληψη, ο γιατρός που σας παρακολουθεί ωστόσο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας πει αν χρειάζεστε συμπλήρωμα και ποιο ακριβώς κάνει για εσάς.

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια.
empty alt

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

  Σε ένα ωραίο, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο είναι και το μάτι που πρέπει να χορτάσει. Και σε αυτό σίγουρα βοηθούν οι χρωματιστές τροφές.
empty alt

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Διαρκώς διαβάζουμε και ακούμε ότι από την καθημερινή μας διατροφή δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

Τα 6 καλύτερα ποτά για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας – τα ποτά μπορούν επίσης να σας ωφελήσουν!
Back To Top