Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Βασική προϋπόθεση, λοιπόν, για να καταναλώσουμε άφοβα το κρέας του κοτόπουλου –σε αντίθεση, ας πούμε, με το μοσχαρίσιο– είναι να το μαγειρέψουμε πολύ καλά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ελέγξουμε αν το κοτόπουλο έχει γίνει: μπορούμε, για παράδειγμα, να το τσιμπήσουμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν το ζουμί του βγαίνει καθαρό από αίμα ή να το κόψουμε ελαφρώς σε ένα σημείο για να βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς λευκό. Όμως ακόμα και έτσι μπορεί να έχει παραμείνει λίγο κόκκινο κρέας κοντά στο κόκαλο.

Ο πιο σίγουρος, επομένως, τρόπος για να τσεκάρουμε ότι μπορούμε να το φάμε άνετα είναι να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του με ένα ψηφιακό θερμόμετρο φαγητού (πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στους 75 βαθμούς Κελσίου).

Και γιατί, απλά, να μην το κόψουμε μέχρι το κόκαλο στη διάρκεια του μαγειρέματος; Επειδή έτσι υπάρχει κίνδυνος να το παραψήσουμε και να στραγγίσουμε τους χυμούς του με αποτέλεσμα να βγει καμένο και στεγνό.

empty alt

Το επικίνδυνο πάτωμα

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]
empty alt

Απαγορεύτηκε με νόμο το γρήγορο φαγητό στη Βενετία

Πόσο ρομαντικό είναι να περπατάς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με το ένα σου χέρι να αγκαλιάζει τον αγαπημένο σου και το άλλο να κρατάει ένα… σουβλάκι με γύρο χοιρινό; Μερικά πράγματα είναι (και) θέμα αισθητικής και σεβασμού στην ιστορία.
empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

Πώς θα έχεις καθημερινά σπιτικό φαγητό για την οικογένειά σου και θα κάνεις οικονομία

Η Αμερικανίδα food editor Anna Francese Gass είναι μητέρα τριών παιδιών και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής.
empty alt

Summer wine… and the living is easy

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για τραπεζάκια έξω, χαλαρά πικνίκ, μπάρμπεκιου και δείπνο στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι έχει να κάνει με φρουτώδη, ανάλαφρα, αρωματικά, ζωηρά, και σπιρτώδη, φρέσκα λευκά, δροσιστικά ροζέ και ζουμερά, χυμώδη, διακριτικά κόκκινα.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτήν τη συνταγή, αλλά όταν το κάνεις σωστά, γίνεται απολύτως τέλειο.
empty alt

Ζεστή ευτυχία… με γεύση σοκολάτα

Τώρα που το κρύο έπιασε για τα καλά, μία κούπα ζεστό γάλα, κακάο και νόστιμους συνδυασμούς θα ανεβάσει τη θερμοκρασία.
Back To Top