Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ. Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.

Οι σαρδέλες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Αυτά τα μικρά ψάρια λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τη Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, λόγω της αφθονίας που μπορούσε να βρεθεί εκεί.

Ενώ οι σαρδέλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες, είναι πολύ ευπαθείς, γι ‘αυτό συνήθως βρίσκονται σε κονσέρβες – εξού και η παροιμιώδης φράση, «σαρδέλες γίναμε»

Οι σαρδέλες είναι άφθονες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Μεσόγειο. Τρέφονται μόνο με πλαγκτόν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχουν τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που έχουν άλλα ψάρια.

Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι σαρδέλες Καλλονής, από τον ομώνυμο κόλπο και κωμόπολη της Λέσβου.

Διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση σαρδέλας

Αυτά τα μικρά ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένους καρκίνους.

Μερικές φορές συνιστώνται σαρδέλες για εγκύους και ηλικιωμένους. Περιέχουν ασβέστιο και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων και χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία εκείνων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

Βιταμίνες

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα και σου δίνει ενέργεια.

Επιπλέον, αυτά τα ψάρια περιέχουν μια υγιή ποσότητα βιταμίνης D. Μαζί με το B-12, το D είναι απαραίτητο για καλή υγεία των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

sardelaa

Ασβέστιο

Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αυτό τις καθιστά μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν χρειάζεσαι εναλλακτικές μορφές ασβεστίου για την υγεία του μωρού σου.

Μέταλλα

Μαζί με το ασβέστιο και πολλές βιταμίνες, οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ευεργετικά μέταλλα. Αυτά περιλαμβάνουν:

νικοτινικό οξύ

σίδερο

κάλιο

μαγνήσιο

ψευδάργυρος

φώσφορος

Πρωτεΐνη

Οι σαρδέλες έχουν επίσης πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη δημιουργία αντισωμάτων που διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Επίσης, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

Πώς να επιλέξεις τις σαρδέλες

Εάν αγοράζεις κονσέρβες σαρδέλας, είναι καλύτερα να αγοράσετε εκείνες που είναι συσκευασμένες σε ελαιόλαδο παρά σε σογιέλαιο. Υπάρχουν επίσης συσκευασμένες σε νερό. Αυτή η εκδοχή είναι μια καλή επιλογή εάν ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις την πρόσληψη λίπους.

Όποιες κι αν αγοράσεις, φρόντιζε να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στο κουτί πριν από την αγορά.

Εάν αγοράζεις σαρδέλες φρέσκες, φρόντιζε να τις τσεκάρεις πρώτα. Τα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις στις φρέσκες σαρδέλες περιλαμβάνουν:

φρέσκια μυρωδιά

λαμπερό δέρμα

λαμπερά μάτια

σταθερή υφή

Πώς να τρως τις σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, ως σνακ σε σάντουιτς, ή ως κύριο φαγητό, γίνονται ψητές στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανητές, τουρσί, ξιδάτες, ακόμα μπορεί να αποτελέσουν συστατικό σε πίτσα.

Περισσότερα για τις σαρδέλες:

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Μακαρόνια με κιμά… στον φούρνο

Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...

Back To Top